WELK HAARTYPE HEB JIJ?

Elke week neemt hairstylist Anne Ghebrial je mee in de wereld van de kappers. Ze houdt je op de hoogte van de nieuwste haartrends, geeft handige tips en vertelt je uitgebreid over alle do’s-and-don’ts op het gebied van haar. Deze week: Welk haartype heb jij?

Lieve mensen,

Qua huid en haar bestaan er allerlei verschillende soorten types. Het is vaak of wat droger, of juist wat vetter. Bij vetter haar wordt er meer talg geproduceerd dan bij droog haar. Daarnaast kun je gezegend zijn met een normale huid en “normaal” haar hebben.

Wat houdt dit allemaal in?

Normaal haar komt minder vaak voor, helaas. Het is haar dat glanst en niet snel vet wordt, en er ook niet droog uitziet of aanvoelt. Heb jij zo’n haarbos? Lucky you!

Bij droog en beschadigd haar is het vaak zo dat de talgproductie minder is op de hoofdhuid. Ook mensen die hun haren regelmatig kleuren hebben vaak last van droog en beschadigd haar. Andere boosdoeners zijn warme tools zoals een föhn, stijl- en krultang. Invloeden van buitenaf kunnen het haar ook uitdrogen, zoals zonlicht, zee- en chloorwater. Ook airconditioner en de verwarming zijn niet al te best voor droog haar.

Al met al heeft droger haar wat extra verzorging nodig. Een verzorgende shampoo en conditioner is een must. Probeer je haar verder in de zomer op het strand te bedekken met een leuk sjaaltje, doekje of mooie zomerhoed.

De oorzaak van vet haar is vergelijkbaar met die van een vette huid. De hyperactieve talgkliertjes op je hoofdhuid worden bij de minste of geringste prikkeling aangezet tot productie. Extra hormonen of een te sterke agressieve shampoo activeren de talgproductie, waardoor de hoofdhuid en het haar vetter kan aanvoelen. Ook tijdens een zwangerschap kun je last hebben van vetter haar of een vettere huid omdat je dan natuurlijk extra hormonaal bent.

Was bij vetter haar je haar zeker niet te vaak. Je zal denken dat het juist nodig is, maar door je haren te wassen stimuleer je nog meer talgkliertjes waardoor het haar nog sneller vet wordt. Heb je last van vet haar en was je elke dag je haren? Probeer het af te bouwen. Ga van elke dag naar om de dag naar drie keer per week.

Wat te doen tegen beschadigd haar?
Helaas zijn er zijn geen medicijnen voor beschadigd haar. Het is wel verstandig om je haar met wat milde shampoo en conditioner te wassen om de vochtbalans te herstellen. Verder kan ik je aanraden om het gebruik van warmte tools zoals krultangen en de föhn te vermijden. Na een kleurbehandeling kan je haar makkelijk beschadigd raken door de warmtetoepassing. Gebruik na het wassen een leave-in treatment voor beschadigd haar om het haar te herstellen. Laat je goed informeren door je kapper voor een fijn product dat het beste bij jouw haar past!

Ik hoop dat jullie weer lekker hebben gelezen. Tot volgende week!

Liefs, Anne

Share This Post